• Przekaż 1% podatku Stowarzyszenie Razem dla Regionu

    Stowarzyszenie ,,Razem dla Regionu” działamy od 2003 r. – jesteśmy Organizacją Pożytku Publicznego (OPP)

  • Przekaż 1% podatku Stowarzyszenie Razem dla Regionu

    Przekaż 1% podatku na Stowarzyszenie ,,Razem dla Regionu” – rozliczając swój PIT


Opp Limanowa Stowarzyszenie Razem dla Regionu
Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

Stowarzyszenie „Razem dla Regionu” w ramach realizacji zadania publicznego Województwa Małopolskiego w dziedzinie kultury  w 2015 roku pn. „Małopolska. Nasz region – Nasza szansa” przeprowadziło warsztaty kulinarne z KGW Lipowe w Świetlicy Wiejskiej w związku z projektem „Jesienne warsztaty z przeszłością”.

Wspomniane warsztaty kulinarne odbyły się w dniu 21.11.2015 roku. Brały w nich udział zarówno Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Lipowego jak i dzieci.

Początkowo wszyscy zebrani podzielili się na dwie grupy. W skład pierwszej grupki wchodziły Panie, które przygotowywały potrawy w kuchni, ale tylko do takiego etapu, od którego dzieci mogły dalej kontynuować gotowanie. A więc Panie te zajmowały się m.in. krojeniem, pieczeniem, gotowaniem. Druga grupka zaś, to dzieci wraz z pozostałymi Paniami z KGW, które instruowały i pomagały dzieciom w przygotowaniu danych potraw.

Cała przygoda z gotowaniem rozpoczęła się od krojenia sałatki z wcześniej ugotowanych warzyw. Warzywa gotowe do krojenia otrzymały dzieci, aby wykonać  swoje zadanie pod opieką Pań z KGW, które później doprawiały sałatkę „do smaku”. Nastąpiła więc konsumpcja sałatki, po której dzieci zabrały się do robienia potworków z jajek i warzyw. Wtedy dla dzieci zaczęła się prawdziwa frajda. Fantazja maluchów objawiała się na każdym kroku: oczy z goździków, brzuszki z jajek i wiele innych twórczych elementów.

Kolejnym etapem warsztatów było lepienie pierogów z jabłkami. Wtedy nadszedł czas na wspomnienia Pań z KGW na temat ich domowych pierogów. Opowieściom nie było końca. Dzieci słuchały z wielkim entuzjazmem, zadając pytania na temat pierogów z dzieciństwa zebranych tam Pań. Dodany cynamon wprowadził wszystkich zebranych we wspaniałą jesienną aurę.

Kolejnym punktem spotkania było przygotowanie koreczków, w skład których wchodził: chleb, serek, kiełbasa, kabanos, ogórek i pomidor.

Po skończeniu przystawek nastąpił punkt kulminacyjny spotkania. Mianowicie kiszenie kapusty. Panie z KGW pokazywały i opowiadały jak kiszenie kapusty wyglądało dawniej. Kapusta kiszona jest produktem trwałym, dlatego kisi się ją w dużych pojemnikach – najczęściej naczyniach kamionkowych lub beczkach. Kapustę (samą lub z dodatkiem marchewki) najpierw dokładnie i cienko się szatkuje, a następnie intensywnie zasala warstwami. Przygotowana w ten sposób fermentuje i puszcza sok. Odpowiednie zapasy kiszonej kapusty powinny wystarczyć na całą zimę, a będą szczególnie cenne przy przygotowywaniu potraw wigilijnych, bowiem kiszona kapusta jest głównym składnikiem wielu z nich. Kiszona kapusta jest wyjątkowo cennym źródłem witaminy C, dlatego warto wykorzystywać ją w surówkach – pasują one szczególnie do dań z ryb oraz drobiu. Kiszona kapusta jest też smaczna w postaci ugotowanej lub zasmażanej – jako dodatek do dań z wieprzowiny lub wołowiny. Nie wolno zapomnieć też o zdrowym soku z kiszenia kapusty – poleca się go na przeziębienia oraz osobom odchudzającym się.

W czasie kiedy kiszono kapustę obok, reszta zebranych uczestników warsztatów kulinarnych przygotowywała deser, którym była sałatka owocowa.

Trzeba również wspomnieć, że Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Lipowego przyozdobiły stoły jesiennymi ozdobami. Nie można również zapomnieć o wcześniej przygotowanym kompocie z suszu, którego smak z pewnością „bije” wszystkie inne napoje.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Lipowe otrzymały od Stowarzyszenia prezent w postaci robota kuchennego, natomiast dzieci, za niesamowite zaangażowanie, nieustający entuzjazm i cierpliwość dostały paletki sportowe i puzzle.

Na wspomnianych warsztatach, ze strony Organizatora, udział wzięli:  Prezes Stowarzyszenia „Razem dla Regionu” Pan Bronisław Dutka oraz Skarbnik Stowarzyszenia Pani Iwona Kuzak.

Trzeba podkreślić, że warsztaty kulinarne cieszyły się wielkim zainteresowaniem i zaangażowaniem uczestników. W zabawę i dobrą atmosferę została wpleciona nauka na temat tożsamości regionalnej naszego regionu. Integracja wewnątrz- i międzypokoleniowa była tutaj na pierwszym planie. Pomimo sobotniego poranka w warsztatach wzięło udział wiele osób, które z uśmiechem na ustach przygotowywały poszczególne potrawy. Miejmy nadzieję, że dla najmłodszych uczestników warsztaty te bogato zaowocują w przyszłości.

RdR

Spotkania i warsztaty

Przekaż 1% OPP

Wolontariat

Środowisko

InfoRegion

Twórcy ludowi