• Przekaż 1% podatku Stowarzyszenie Razem dla Regionu

    Stowarzyszenie ,,Razem dla Regionu” działamy od 2003 r. – jesteśmy Organizacją Pożytku Publicznego (OPP)

  • Przekaż 1% podatku Stowarzyszenie Razem dla Regionu

    Przekaż 1% podatku na Stowarzyszenie ,,Razem dla Regionu” – rozliczając swój PIT

alt


Organizacja opp 1% - Stowarzyszenie Razem dla Regionu

Projekt wspófinansowany przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie

Projekt pn.

W dniu 27 sierpnia br. Stowarzyszenie Razem dla Regionu przeprowadziło kolejne prelekcje plenerowe w ramach  projektu pn. "Dbam o czyste powietrze". Projekt realizowany jest w ramach Programu Priorytetowego – edukacja ekologiczna wspófinansowanego przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie.

Projekt edukuje dzieci w dziedzinie podstawowych form ochrony powietrza i środowiska jednocześnie w sposób umiejętny, dostosowany do możliwości i potrzeb tak specyficznego adresata, jakim są dzieci i młodzież, przybliża problematykę ich zanieczyszczeń. Tym razem spotkanie plenerowe miało miejsce w gospodarstwie agroturystycznym „w Słonecznej Dolinie” w Kamienicy u Państwa Pawła i Magdaleny Tokarczyk.

Projekt pn. Udaliśmy się do Państwa Pawła i Magdaleny Tokarczyk prowadzących gospodarstwo agroturystyczne oparte w dużej mierze na hodowli pszczół i wszystkiego co z nimi związane. W spotkaniu uczestniczyły dzieci z GBP w Kamienicy pod opieką Pani kierownik biblioteki – Marii Winkiewicz oraz z Zalesia, pod opieką Pani świetlicowej – Anety Wierzyckiej. Towarzyszył im Prezes Stowarzyszenia „Razem dla Regionu” Pan Bronisław Dutka oraz pracownik Stowarzyszenia, niezawodna Pani Iwona Kuzak. Łącznie w spotkaniu wzięło udział 30 dzieci.

W pierwszej kolejności Pan Paweł w formie wykładu połączonego z praktyką opowiedział zebranym co nieco o życiu i pracy pszczół. W drugiej części dzieci uczestniczyły we własnoręcznym tłoczeniu soku i przygotowanym na tę okazję ognisku z kiełbaskami.

Projekt pn. Pan Paweł wykład rozpoczął od „przedstawienia” pszczół. Określił, że w tej rodzinie poza robotnicami żyją jeszcze królowa, trutnie. Pszczoły robotnice odpowiedzialne są za niemal 3/5 żywności produkowanej na świecie. Związane jest to z zapylaniem roślin, produkcją miodu i innych pochodnych jak wosk, kit pszczeli – propolis czy pyłek. Opowiedział też, że pszczoły aby zebrać ½ kg miodu muszą przebyć odległość taką jak dwukrotne okrążenie Ziemi (ok. 80 tys. km). Ponad to zwrócił szczególną uwagę na fakt ogrzewania się pszczół. W zimie poprzez zbicie się w kulę szybkim bzyczeniem wytwarzają ciepło niezbędne do przeżycia przez okres zimowy. Gorzej gdy zimy są łagodne, gdyż wówczas owady tracą czujność i może to doprowadzić do ich śmierci. Mali słuchacze również wykazali się dużą czujnością i zapytali Pana pszczelarza o rolę trutni w pszczelej rodzinie. Odpowiedź jaką uzyskali była dość powiedzieć interesująca. Otóż jak się okazało rolą trutni jest tylko rozmnażanie natomiast potem stają się bezużyteczne i są z uli wyganiane przez pszczoły.

Projekt pn. W trakcie wykładu, dzieci mogły zobaczyć, dotknąć, poczuć a nawet założyć strój pszczelarza. Wywołało to nie lada poruszenie wśród zebranych, gdyż większość z nich nigdy nie miała do czynienia z pszczelarskimi obowiązkami. Rekwizyty były przygotowane i odpowiednio dostosowane do potrzeb tego rodzaju pokazu.

Projekt pn. Na zakończenie wykładu Pan Paweł nawiązał do ochrony powietrza, a przez to także i pszczół. Jak zauważył owady te wpływają na produkcję ponad połowy produktów żywnościowych świata. Człowiek poprzez rozwój cywilizacji i technologii niszczy pewne elementarne składniki natury, wpływające na rozwój i życie pszczół co skutkuje tym, że zaczyna ich być co raz mniej, wymierają.

W kolejnej części dzieci na mini wytłaczarce do soku, własnoręcznie robiły sok ze świeżych jabłek i aronii. Pomocą służyli gospodarze, którzy pomagali dzieciom w tłoczeniu soku. Po wytężonej pracy związanej z obieraniem aronii i jabłek dzieci miały okazję spróbować swojego wyrobu. Na zakończenie dzieci zapaliły ognisko na którym pieczone były kiełbaski. Poza tym mogły skosztować także cista drożdżowego ze śliwkami i jeżynami przygotowanymi przez Panią Magdę.

Gospodarzom Stowarzyszenie Razem dla Regionu serdecznie dziękuje za gościnę :)

 

HM

Projekt pn.

Projekt pn.

Projekt pn.

Projekt pn.

Projekt pn.

Projekt pn.

Projekt pn. Projekt pn. Projekt pn.
Projekt pn.

Projekt pn.

Projekt pn.
Projekt pn. Projekt pn. Projekt pn.

Spotkania i warsztaty

Przekaż 1% OPP

Wolontariat

Środowisko

InfoRegion

Twórcy ludowi